Hur kommer det sig att vi ger bort så mycket blommor?

Traditionen med att ge bort blommor, var kommer den ifrån? Idag är det ju väldigt vanligt att ge bort blommor, till den som fyller år, för att visa kärlek, för att gratulera till en viss framgång och så vidare. Dessutom kan man ge allt från rosor i box till stora buketter. Men hur började det?

Det började redan en gång i förhistoriska tider, då man kastade blommor i grav och de begravdes tillsammans med personen. Senare, i antikens Grekland dekorerades
heliga platser med blommor och varje forntida gud hade sin egen typ av blomma. Blommor som en form av traditionella ornament och gåvor nämns även i Egyptiska hieroglyfer och inskriptioner i Kina.

Allt vanligare att ge bort blommor

Det kom att bli allt vanligare att ge blommor, under medeltiden, då kyrkan fördömde dem som visade sina känslor öppet. Men genom att skicka meddelanden i form av blombuketter så gjorde man det så att säga i det dolda. Denna metod kunde inte bli påkommen eller rapporteras. Par kunde koda meddelanden i buketter, överföra enkel information och därmed ordna möten.

Under den viktorianska äran publicerades böcker om blommans betydelse och hur man ordnar dem så att en bukett skulle förmedla rätt budskap.

Inom teaterns värld blev blommor en del av traditionen och vidskepelsen även under medeltiden. Man trodde att blommor som fanns på scenen gav otur, såvida de inte presenterades i slutet av föreställningen, då kommer de att ge framgång för konsten

28 Jan 2022

© 2024 Inwe.se. Alla rättigheter förbehållna.
Design by  Edward Caissie.