Vem har rätt till personlig assistans?

Det är inte en enkel sak att få personlig assistans. Det ska bedömas och det är både din hemkommun och försäkringskassan som är med och tar besluten. De utgår då ifrån vad de anser dina behov är, inte vad du själv tycker att du skulle behöva hjälp med. Att ansöka om personlig assistans kräver sin man så att säga och det är inte ovanligt att man vänder sig direkt till ett assistansbolag som kan hjälpa till med sina jurister och experter. Specialiserad personlig assistans i Lund kan ta mycket tid och energi att få, men med hjälp av bolaget som erbjuder assistans kan det bli otroligt mycket enklare. 

Dina behov bedöms och är avgörande

Alla har rätt att få hjälp med det som kallas grundläggande behov. Det är saker som personlig hygien, att kunna äta, på och avklädning, andning och andra grundläggande saker. I detta räknas även kommunikation med andra som ett grundläggande behov så om du inte kan förmedla det du vill ha sagt så kan du ha rätt till hjälp. 

Däremot är det inte alls säkert att de vill godkänna fritidsaktiviteter som grundläggande behov. Du kan inte kräva assistans för att vandra längs Kungsleden, det går att träna hemma och på gym. 

Är du eller någon du känner i behov av assistent? Kontakta då ett assistansbolag först och be dem se om de håller med. Då kan du sedan få experthjälp med ansökan så den lättare blir godkänd. Se bara till att du inte anlitar okända aktörer som bara är ute efter att lura staten på pengar! 

15 Feb 2023

© 2024 Inwe.se. Alla rättigheter förbehållna.
Design by  Edward Caissie.