Testa Matcha pulver

Matcha pulver, det är något man kan använda för att göra ett visst sorts grönt te på. På Fitnessfrank kan du jämföra flera olika varianter. Den meditativa handlingen att förbereda, presentera och smutta på matcha är ryggraden i den japanska teceremonin. Även om matchas ursprung är ceremoniellt, är det gröna tepulvret mycket populärt runt om i världen i drycker som te, lattes eller bobate och som matlagningsingrediens i allt från glass till salladsdressing.

Hur Matcha är annorlunda

Matcha, som alla äkta teer, kommer från bladen på Camellia sinensis-växten. Hur tebladen odlas och bearbetas är helt annorlunda än något annat te. All matcha är gjord av skuggodlade teblad - en arbetsintensiv process där tebuskar skyddas från solen och ljuset filtreras till buskarna i en mycket kontrollerad herrgård. Skuggning ökar klorofyllproduktionen i växten, vilket ger bladen en rik grön färg. 

Endast de nyaste vårknopparna och tre blad av de skuggade teplantorna handplockas för matchaproduktion. Därför är produktionsfönstret mycket begränsat, vilket är en av anledningarna till att matcha är ett av de dyrare teerna.

Liksom de flesta japanska teer, ångas tebladen som är avsedda för matcha först. Bladen behandlas kort med ångvärme inom några timmar efter att de plockats för att både stoppa oxidationsprocessen och få fram den rika gröna färgen på de skuggade tebladen ännu mer. Ångprocessen skapar en unik smakprofil som ofta beskrivs som söt och vegetabilisk.

Istället för att rullas, formas och torkas som traditionella gröna teblad, läggs bladen som är avsedda för matcha platt för att torka och blir tencha, bladen som matcha är gjord av. Tenchabladen tas sedan av sina stjälkar och ådror. Det återstående bladmaterialet mals i långsamt svarvande stenkvarnar, vilket ger ett slätt grönt tepulver.

25 Mar 2023

© 2024 Inwe.se. Alla rättigheter förbehållna.
Design by  Edward Caissie.