Vad är ergonomi?

Ergonomi handlar om att arbeta och använda kroppen på ett sätt som gör att du undviker belastningsskador. Idag är det allt för många som inte jobbar på bra sätt, och det gör att de får ont. Det kan handla om att sitta fel framför en dator, eller att man lyfter och bär tunga saker utan hjälpmedel. Rullbanor är bra hjälpmedel, läs mer här om det. När man arbetar är det bra att använda arbetsrörelser som inte belastar kroppen för mycket.

Det är inte fel att ta in en ergonom till arbetsplatsen. Det så att man kan få hjälp med det ergonomiska. Ergonomer är oftast specialutbildade sjukgymnaster eller arbetsterapeuter som brukar finnas inom företagshälsovården. De kan göra besök på en arbetsplats för att titta på vilken arbetsställning de anställda har, vilket sätt de arbetar på, vilka hjälpmedel de använder, hur arbetsmiljön är utformad med möbler och belysning och hur arbetet är organiserat.

Fem råd när man ska lyfta tungt

Det är lätt att skada ryggen när du ska lyfta något, därför kan det vara bra att planera lyftet och följa dessa råd. Det oavsett om det är på jobbet, eller om du har varit i affären eller om du ska flytta möbler hemma.

  • Stå lite bredbent nära och mitt framför det som ska lyftas.
  • Försök hålla ryggen rak och böj knäna och höfterna.
  • Fatta tag i det som ska lyftas, sträck på benen och höfterna och bär föremålet nära kroppen.
  • Man bör inte böja och samtidigt vrida kroppen när man lyfter.
  • Ställ ner föremålet genom att böja knäna och höfterna. Håll hela tiden ryggen rak.
20 Aug 2020

© 2024 Inwe.se. Alla rättigheter förbehållna.
Design by  Edward Caissie.